Referat fra høstmøte 2020 med statskog

Høstmøte med hytteierforeningene i Grøndalen, Nøkkelåkjølen og Rønningsåsen – torsdag 15.10.2020

Til stede:  Christian Sletengen (Statskog), Arne Granberg (oppsyn/løypekjører), Sigvald Akre (Nøkkelåkjølen), Sigrun Akre (Nøkkelåkjølen), Kåre Steinar Bjørsland (Nøkkelåkjølen vel), Arve Bekk (Grøndalen hytteierforening), Reidar Hansen (Grøndalen hytteeierforening), Stefan Forårsveen (Grøndalen hytteierforening), Dag Stenersen (Grøndalen hytteeierforening), Bernt Eiken (Rønningsåsen hytteierforening), Henning Grønvold (Rønningsåsen hytteierforening), Bente Eiken (Rønningsåsen hytteierforening), Siw Anita Kvam (Statskog)

 

Christian åpnet møtet og de enkelte møtedeltakerne presenterte seg selv.
Siw fører referat fra møtet

 

RØNNINGSÅSEN:

Vannposter:

Christian informerte om problemene i forhold til vannposter i A-feltet. Det er mulig der er noe lite vann til disse postene, da de virker som det er mindre problem i nedbørsperioder. Men, det er dårlig vannkvalitet, og lite vann i tørre somere. Rundt den innerste posten er det bløtt i terrenget, så det vurdres om det må graves og sjekkes ut ifht lekkasje.  Vannpostene har blitt sjekka av Torgeir Før, og det virker som om det er blitt noe bedre etter dette.  De som har problemer med vann i A-feltet, kan hente vann i de andre vannpostene.

Hytteeierforeninga viser til at det bare er A-feltet som har problemer med vann, og at siden det betales for vei og vann i serviceavgifta, så vil en eventuell økning ifht vanntiltak neppe bli godt mottatt.

Veiene i feltet:

Hytteierforeninga anser at vedlikeholdet på veiene i feltet har blitt veldig bra – stikkrenner er byttet, veiene er skrapt, og noe grus er tilkjørt. Christian viser til at det er blant annet derfor serviceavgifta har vært noe dyrere i 2019.  Planene er å ta noe veivedlikehold litt etter litt. Det har vært noe tømmertransport på veiene i 2020, men det har heldigvis ikke oppstått stor veiskade ifht dette.

Bom inn til feltet:

Området ved bommen tørker seint ut, og det var planlagt en hogst der, men pga en tiurlek der, så ble det ikke gjort.

Bernt opplyser at det er noe delte meninger om bom inn til feltet. Noen ønsker ikke bom, andre vil det må være bom. En bom som registrerer hvem som har vært i feltet, hadde vært ønskelig. Christian opplyser om at både en bom med fysisk sperre eller foto, trenger strøm for å fungere. Det er ikke nok med et solcelleanlegg.

Både Statskog og hytteierene har fått henvendelser om at en fysisk bom stenger allmennheten ute, En bom som registrerer hvem som betaler, og/eller tar foto vil ikke stenge allmennheten ute.  For å få strøm, kan bommen evt stå ved søppelbua, der er det tilgang på strøm.

Bernt viser til at på skisentret så er det "ringe bom", dvs. de som ikke har egen nøkkel må ringe inn, og blir belastet med 50;- for å åpne bommen.

Det ble stilt spørsmål om det er mulig å sjekke med solcelleselskap, om de har mulighet til å ordne bommer, men dette ble ikke konkludert.

Hogstavfall:

Alle som ønsker kan rydde etter hogsten, og ta greiner/topper som ligger igjen til ved.

Generelt:

Hytteierforeninga er stort sett fornøyd med ståa i feltet – veien er bra, men er et tilbakevendende problem med vannpostene.

 

Hytteierforeninga fra Rønningsåsen forlot deretter møtet.

 

GRØNDALEN:

Veier:

Christian informerte om at veistandarden ikke er bra. Det er mye hull i veien. Det var planer om ekstra vedlikehold på veien i år, men på grunn av brukontroll i 2019 som avdekket at brua ikke kunne kjøres av tyngre kjøretøy, så måtte brua over Kanalen byttes. Brua var klar til ferien, og grunneierne er fornøyde med jobben som ble gjort.  Det ble gjort noe hull lapping i år, men dessverre kom det regn rett etterpå, noe som gjorde at lappinga ikke fungerte.  Rundt konteineren er det lagt grus.

Hytteierforeninga er veldig misfornøyd med veistandarden. Sjøl om serviceavgifta er lav, er det reaksjoner på dårlig vei. Spesielt fra brua og til avkjøringa til B-feltet, og videre i svingen opp mot krysset til A-feltet. Er må det legges på grus, det er elendig vei med steiner som stikker opp, og store hull i vegen. Hytteierforeninga uttrykker frustrasjon over at det i flere år har blitt snakket om opprusting, grusing mv, men at lite og ingenting har skjedd. De anser at det nå er så lite grus, at det er ingenting for Torgeir å skrape. De anser at veien må hel gruses.

Christian opplyser om at planen er å ta ut de store steinene som stikker opp, før en kan gruse.

Hytteierforeninga signaliserer at serviceavgifta kan økes for å få en bedre vei. Det er viktig at det legges på grus nå i høst, stemninga i feltet er ikke bra.

Christian tar kontakt med Torgeir for å sjekke muligheten for skraping/grusing nå i høst.

Det ble også diskutert kantklipping i feltet, det er enighet om at det er behov for dette.

Vannposter:

Hytteierforeninga opplyser at den første vannposten i B-feltet har veldig brunt vann. Her er det mye humus som må renses opp. (Vannposten ligger rett før den lille dammen på høyre side).

Det kom opp spørsmål om det tas vannprøver i feltet. Pr. nå tas dette ikke, men satser på å ta prøver fra neste år. Det vil da være aktuelt å ta prøver fra enkelte vannposter, men ikke alle postene i feltet. A og C feltet får vannforsyning fra samme kilde, mens B feltet har eget anlegg.

Christian opplyser at det er en stor jobb å kontrollere alle vannpostene i forhold til kvalitet, innløp, tilstand etc. Men det må tas en sjekk på dette, og samtidig kartfesta ledningstrase og innløp. Det er Torgeir som gjennomfører vedlikeholdet på vannpostene.

Hytteeierne ønsker også at Torgeir får som oppgave/rutine å måke takene på vannpostene, da de ved stor snømengde kan kantre. Christian tar dette opp med Torgeir.

Telefon/internett:

Hytteierforeninga stiller spørsmål om grunneierne (Statskog + private) har planer for å bedre internett og telefonforholdene i feltet. Christian opplyser at pr nå, har ikke eierne i feltet egne planer for dette, og anser hytteeierne må klage til leverandørene av tjenestene dersom disse er dårlige. Hytteierforeninga er forundret over at grunneierne ikke er spesielt interessert i å bedre tilgangen for mobil/internett, da de anser at det vil være lettere å selge tomter dersom det er bedre/godt tilbud om dette. Christian presiserer at det pr nå ikke er aktuelt å arbeide mot dette, men det vil være mer aktuelt når en skal starte opp tomtesalg.  I forhold til f.eks fibertilknytning på bygdene, så har den enkelte hus/hytteeier måtte stille med noe egenbetaling. Det er også er spørsmål om hvordan feltet skal utvikles videre. I andre områder har f.eks Statskog utbyggere som bygger ut felt på vår grunn. Vi vet ikke helt om det kan være løsninga for den nye delen i Grøndalen.  Det ble diskutert videre ifht dekning i feltet, og hytteierne anser det må være en felles interesse, men at dette også er et spørsmål hytteierne kan jobbe videre med.

Løypekjøring- løypemasking:

Hytteeierforeninga stiller spørsmål om Holla hytteområde er med på å dekke løypekjøringa (blant annet i området ved Holla). Arne G. opplyser at hytteierne i Holla faktureres direkte, og at de betaler sin andel.  Nøkkelåkjølen betaler også for løypekjøringa.

Det ble stilt spørsmål fra hytteierforeninga i Grøndalen om Nøkkelåkjølen var interessert i å kjøpe løypemaskin.  Hytteierforeninga i Grøndalen anser at en liten øking i serviceavgifta vil kunne dekke inn et slikt kjøp og drift. Sigvald er noe skeptisk til innkjøp, da det er et klart kostnadsspørsmål. Christian viser til utregning fra høstmøtet i 2019, der det kan være snakk om en dobling av serviceavgifta. I 2019 ble et par entreprenører forespurt om mulighet for innkjøp og drift av løypenettet med løypemaskin. Det var en som var interessert, forutsatt at en sum for drift var garantert. Dersom grunneierne skal kjøpe inn en løypemaskin, må vi være sikret at vi får inn penger til drift. Spørsmålet er om det da er en sikkerhet for å få inn pengene til innkjøp og drift. Hytteierne i Grøndalen  anser at en løypemaskin vil være med på å heve standarden for feltet. Sigvald er ikke i mot løypemaskin, men stiller spørsmål om hvor mange som vil være med å betale. Hytteierforeninga i Grøndalen viser til at spørsmålet om løypemaskin er tatt opp på årsmøtet, og at mange i utgangspunktet ikke ønsket å betale mer i løypeavgift. Men da de ble forklart at skiløyper kjørt med løypemaskin, vil kunne gi verdiøkning på hytta, så var de positive.  Årsmøtet i hytteierforeninga på Grøndalen var enstemmig positive til løypemaskin. 2/3 av alle hytteierne er medlemmer i foreninga. Hytteierforeninga i Nøkkelåkjølen er mer usikker om hytteierne er interessert i dette, det er ikke så mange som bruker skiløypenettet, og det må i allefall til et årsmøtevedtak før de kan si noe om dette. Dersom en skal kjøpe inn en løypemaskin, bør en ha en maskin til en kostnad på mellom 500.000,- og 1 million kroner, dette for å forsøke å unngå størst mulig reperasjonskostnad i første omgang.  Dersom det kjøpes en løypemaskin til 1 million, vil dette gi en utgift pr hytte på om lag 1500 kr pr år.

Dersom det skal kjøres med løypemaskin, må deler av traseen bearbeides for bruk av maskin gjennom blant annet å rydde i løypebredda.  Det kan være aktuelt med en løypedugnad i de områdene som Arne G påpeker.

Hytteieforeninga er fornøyd med den jobben Arne G gjør, det blir gode løyper i forhold til det prepareringsutstyret han har til rådighet.

Skiløypene ble vinteren 2019 lagt inn på skisporet.no, dette  har vært positivt.

Arne G. ønsker en enhetlig merking av løypene med ordentlige skilt som holder i mange år. F.eks metallmerker med signalfarger. Christan viser til at vi skal ta dette opp til vurdering.

Bru over Kanalen:

Brua ble byttet før fellesferien. Det har kommet fram ønsker om å få et bedre rekkverk, da det er stor åpning i rekkverket. Arne G. setter opp noen ekstra stenger i rekkverket.

Skilt:

Hytteierforeninga ønsker at de gamle skiltene inn til feltene pusses opp, da de begynner å falme. Christian tar kontakt med Torgeir, og hører om han kan gjøre dette.

Informasjonstavle for Rendalen:

Hytteierforeninga viser til at denne tavla først sto ved innkjøringa til Grøndalen, men er senere blitt flyttet til parkeringa ved Nøkkelåkjølen. Flyttinga ble gjort av Rendalen kommune. Men skiltet som sier 800 m til informasjonsskilt står fortsatt før Grøndalen. Det bør her tas kontakt med Rendalen kommune, siden de har flyttet skiltet.

Hytteeierforeinga ønsker også at det står et retningsskilt som viser til Sølen ved innkjøringa til hyttefeltet.

Navnebytte til Sølen hyttegrend:

Christian vier til at det ikke er gjort noe mer i forhold til dette, da det ikke har stor betydning hva samvirkeforetaket heter.   Hytteierforeninga ønsker da at det kommer opp et skilt med "Sølen hyttegrend" ved fylkesveien. Christian lover at dette skal tas opp til vurdering.

Feil nummer på hytte:

Hytteierforeninga viser til innspill fra en hytteier som anser at hans hytte er feilnummerert.  De andre hyttene som ligger på samme side av veien har oddetall i nummereringa, mens denne hytteeierens hytte har partallnummer.  Det er Rendalen kommune som har gitt veinavn og nummer til hyttene, og denne hytteeieren må derfor kontakte Rendalen kommune for å evnt. får korrigert dette.

Jakthunder i feltet:
Det er kommet innspill om jakthunder i feltet, og saka ble diskutert på høstmøtet. Området er jaktområde både for elg og rein, samt småvilt, så en må kunne forvente at det kan dukke opp en jakthund. Det blir ikke gjort noen henvendelser angående dette.

 

Nøkkelåkjølen:

Sigvald informerer at det er 4 bommer inn til Nøkkelåkjølen, og ingen gjennomgangsveier. Bare hytteeierne  og grunneierne har nøkkel til veien. I år har veien i B-feltet fått ekstra tilsyn, og det er gruset opp hovedveien i feltet. Hytteierne har ansvar for egne veier fra hovedveien og til egen hytte.  Vannpostene har stort sett fungert bra, og det er 11 vannposter på området. Vannkilden er på Statskogs grunn.

Hytteierforeninga er fornøyd med Nøkkelåkjølen feltet. Det kommer fram lite negativt fra hytteierne. De er fornøyde med både skiløyper og brøyting på veien. Og ser det positivet at de ikke har gjennomgangsveier i feltet, slik at det blir ekstra slitasje på dette, jfr. veien mot Sølen som går gjennom Grøndalen.  Hytteierne har heller ikke noe tro på strøm i feltet, da det er liten stemning for dette.  De har tatt ned urelevant informasjon ned fra informasjonstavla, og rydda området. Det er også ønske om å fjerne de nederste plankene på informasjonstavla, for å unngå at området blir benyttet som utedo. Ingen hadde innvendinger til dette.

Hytteierforeninga var svært negativet til signaler om at de skulle betale leie for å sette opp en gapahuk i skiløypenettet ved Lomtjønna.  Plassering av potensiell gapahuk ble markert på kart, og Statskog v/Siw lover å se på saka og gi tilbakemelding innen rimelig tid.

Bortsett fra dette var hytteierne på Nøkkelåkjølen godt fornøyde med feltet.

 

Neste års høstmøte:

Høstmøtet i 2021 ble bestemt til Torsdag 14. oktober klokka 18:00 på Elverum.

 

Møtet slutt kl 20:30

 

Siw A. Kvam

referent