SØLEN HYTTEGREND

 

ÅRSMELDING FRA STYRET 2024/25

 

Styrets sammensetning:

Jann Ove Druglimo    Leder
Benny Oscarsson        Nestleder

                 Dag Stenersen            Kasserer

Reino Ottesen             Sekretær
Stefan Forårsveen      Styremedlem

 

Antall betalende medlemmer.
Ved utgangen av 2024 var det 159 betalende medlemmer av 233 mulige. Dette er en økning på 39 betalende fra 2023. Styret ser denne utviklingen som positiv ved at flere er med på å bidra inn i fellesskapet for utviklingen av et godt miljø i hyttefeltet.

 

Økonomi.
Foreningen har en tilfredsstillende økonomi, noe som fremgår av fremlagt regnskap.

 

Møter
Det er avholdt to styremøter i perioden. Utover dette har det vært kommunikasjon og saksbehandling via telefon og e-post.

 

Det er avholdt ett møte med Grøndalen Fritidsområde SA (GF). I tillegg har styrets nye leder avholdt ett møte med GF v/Statskog.

 

Styret har i perioden behandlet følgende saker:

1.     Medlemsutvikling
Styret har i løpet av perioden gjennomført flere tiltak i et forsøk på å bedre forholdene for sine medlemmer på ulike områder.
Først og fremst har det vært arbeidet med å lettere kunne komme i kontakt med styret. Dette har blitt gjort ved å opprette en egen mailadresse til styret – solenhyttegrend@gmail.com.


Videre er det opprettet en egen Facebookgruppe for medlemmene i hytteeierforeningen – Sølen Hytteeierforening.
Denne gruppen er forbeholdt Hytteeierforeningens medlemmer og skal fungere som en kommunikasjonskanal mellom styret og medlemmene og mellom medlemmene. Medlemskapet er begrenset til hyttens juridiske eier(e).
Den «gamle» Facebookgruppen Sølen Hyttegrend vil fortsatt bestå. Der vil info fra grunneierne/GF og andre som MÅ nå ut til alle hytteeierne, bli publisert.

Styret utarbeidet også på vårparten 2024 et eget informasjonsskriv om rutiner og praktiske forhold i hyttefeltet. Dette skrivet ble lagt ut på grondalen.info og Facebook og inneholder informasjon om styret i hytteeierforeningen, vannpostene, brøyting, løypekjøring, bom- og serviceavgift, mm.

Som et velferdstiltak kjøper styret inn sekker med ved som blir kjørt ut til gapahukene i A/C-feltet og ved Grøna. Disse er til fri benyttelse for brukeren av gapahukene ifm rast/spisepause eller annen bålkos.

2.     Dugnader og andre trivselsfremmende tiltak
Det ble i 2024 gjennomført to dugnader. Dette etter ønske fra flertallet av hytteeierne.
Den første dugnaden ble gjennomført 8 juni, mens dugnad nr 2 ble gjennomført 7 september. I forkant av dugnadene satte styret opp en liste over hva som skulle gjøres og de fremmøtte ble tildelt ulike oppgaver. Løypetrasè ble ryddet og merket, gapahuker reparert og beiset, ny bålplass/hyggeplass ved tjernet i B-feltet ble anlagt, mm. Alt utført til det beste for et trivelig friluftsliv.
Styret takker alle som har deltatt på dugnadene.


I etterkant av dugnaden 8 juni var lokalhistoriker Jan Risbakken invitert til å holde et kåseri om bygdeveien og seterveien mellom Rendalen og Engerdal, tømmerhogst med tilhørende tømmerfløting og hvordan man unngikk at tømmer havnet i svenske hender. Han fortalt historier fra Kløftkoia og stiene i området som er brukt siden middelalderen.

3.     Bom inn til hyttefeltet
Representanter fra styret har vært i møte med Finter AS som er leverandør av Norgesbom. Dette med henblikk på mulighet for etablering av bompengeløsning inn/ut av hyttefeltet.
Representantene fra styret fant møtet svært positivt da ulike løsninger ble skissert med hensyn til priser, betalings-/abonnementsordning, teknisk utførelse, mv.
Forholdet ble tatt opp med GF som også har fått overlevert kontaktinformasjon til Finter AS med tilhørende løsningsforslag.
GF tar saken videre.

4.     Skilting av/i hytteområdet
I løpet av året har styret vært i dialog med veimyndigheten for å få skiltet inn til hyttefeltet. Dette har resultert i at det er satt opp skilt ved riksveien som peker retning til Sølen.

I tillegg har hytteeier Roy Granum laget nytt skilt ved informasjonstavla inn til hytteområdet. Det «gamle» skiltet hvor det sto «Grøndalen fritidsområde» er nå byttet ut med skilt hvor det står «Sølen hyttegrend».
Styret takker Roy Granum for tilvirking av skilt.
  

5.     Returpunkt for søppeltømming
Returpunktet for søppeltømming som var ved innkjøringen til Sølen Hyttegrend ble på sensommeren fjernet av FIAS. Dette kom som en overraskelse på så vel hytteeiere som styret.
Styret har reagert på manglende brukermedvirkning og informasjon i forkant av nedleggingen av returpunktet og har vært i både muntlig og skriftlig kontakt med ledelsen i FIAS. De henviste til at informasjon var sendt ut i «HYTTEposten 2024». Denne skulle være sendt alle hytteeiere i FIAS’ nedslagsfelt. Samtidig uttalte daglig leder i FIAS at den nye tømmestrukturen ikke er «hugget i stein».
Nærmeste returpunkt er inntil videre Holla for restavfall, glass/metall og papir, mens annet avfall har Åkrestrømmen eller Sølenstua som nærmeste returpunkt.

Forholdet er tatt opp med GF som støtter hytteeierforeningens syn. GF ser nærmere på muligheten for å anlegge et område som kan benyttes til gjenoppretting av returpunktet.

6.     Jakt i hytteområdet
Styret ble gjort oppmerksom fra årvåkne hytteeiere, at det tidvis foregår jakt i hyttefeltet. Dette oppleves både skremmende og unaturlig all den tid det er et hyttefelt hvor mennesker beveger seg rundt i området.
Forholdet ble tatt opp med Statskog som grunneier. I sitt tilsvarer uttaler de at det i utgangspunktet er den enkelte jeger som har ansvar for at fangsten «utøves på en slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser og slik at det ikke oppstår fare for mennesker eller husdyr eller skade på eiendom».

Det er grunneier som gir andre tillatelse til å jakte på sin grunn ved å utstede/selge jaktkort. Videre er det jegerens plikt til å orientere seg om jaktområdets grenser og egenskaper, slik at jakten foregår på en trygg måte.

I Grøndalen ligger Sølen Hyttegrend innenfor jaktområdets yttergrenser og det er således ingen begrensning for at jakt kan foregå. Det gis heller ingen informasjon om at det i jaktområdet ligger mange spredtliggende hytter.

 

Styret arbeider videre med dette forholdet.

7.     Saker som ble behandlet i møte med Grøndalen Fritidområde SA

a.     Vegvedlikehold
Styret ba om en orientering vedrørende veivedlikeholdet og hvilke planer som foreligger for slikt arbeid.

Grøndalen Fritidsområde SA redegjorde for hvilke tiltak de har gjennomført de siste årene, planer for kommende år og kostnadene knyttet til dette. (Se for øvrig punkt 7e).
Det ble også gitt en orientering om endring i bompengeavgiften og bruk av vipps for innkreving av denne. De presiserte også at det er beregnet to kjøretøy pr hytte i serviceavgiften. Dette under forutsetning at kjøretøyene tilhører husstanden som eier hytta.

Styret mente det var uheldig at de ikke var orientert om endringen i bompengesatsene, men sa seg fornøyd med orienteringen om veivedlikeholdet.

b.     Brøyting
Styret er opptatt av at brøyting ikke skal foregå «slavisk» eksempelvis hver torsdag. Styret mener hovedveiene må brøytes ved behov av sikkerhets- og beredskapsmessige årsaker.
Styret har også diskutert muligheten for å benytte viltkamera på strategiske steder for å vurdere snømengde. Dette ble fremlagt som en mulighet under møtet med GF, som vil vurdere dette nærmere.

Appen Broyte.no er tatt i bruk og denne må kunne styre noe når det er behov for brøyting.

GF vil ta forholdet opp med den som brøyter veien i hyttefeltet.

c.     Vannmålinger og -kvalitet.
Fra tid til annen meldes det om problemer ved en eller flere vannposter. I hovedsak gjelder det at de er fryst eller tomme for vann. Utfra tilbakemeldinger ifm tilsyn tyder det på at kranene ikke skrus godt nok igjen.
Ved slike hendelser har styret tatt direkte kontakt med GF/Torgeir Før for utbedring. GF vil sette opp plakater ved den enkelte vannpost vedrørende dette.

GF er vannverkseier og ansvarlig for at drikkevannet i vannpostene holder god nok kvalitet. Dette gjøres ved at det gjennomføres vannprøveuttak ved vannpostene, som blir analysert ved eget laboratorium.
Resultatene har så langt vært bra med unntak av vannpost 3B (i B-feltet). Denne vannposten anbefales ikke benyttet inntil videre.

Styret er godt fornøyd med at GF følger opp med vannprøver iht lovverket og orienterer om prøveresultatene når de foreligger.

d.     Løypekjøring
Løypekjører begynner å kjøre skiløyper når forholdene tilsier det. På de første rundene «pakkes» snøen, før løypekjører starter sporkjøringen. Mye avhenger av snømengde og grunnforhold. Løypekjører uttrykker tilfredshet med den innsatsen som legges ned på dugnadene for å holde trasèene i orden.

I vinterferien (uke 8 og uke 9) kjøres skiløyper normalt hver annen dag. Tilsvarende gjelder påskeferien.
Det tas forbehold med hensyn til tidspunkt for når på dagen løypene kjøres samt meldt vær.

Løypekjøringen kan følges på Skisporet.no.

e.     Serviceavgiften – bakgrunn for regulering
Det ble etterspurt fra flere hva Service- og veiavgiften faktisk går til.
Styret tok opp forholdet med GF som har svart at denne avgiften går til sommer- og vintervedlikehold av veier, vannkilder og vannposter inkl prøvetaking og analyser av vannet, vedlikehold av skilting, merking av skiløyper, mm. Den største posten er vedlikehold (ettersyn, skraping, fylling av hull, etterfylling av grus, grøfterensk, utbedring/bytting av stikkrenner samt kanthogst/kantklipping) og brøyting av veiene i hyttefeltet. Vedlikehold evt bytting av bru over Grøna/Kanalen inngår også i denne serviceavgiften.

Styret sier seg tilfreds med redegjørelsen fra GF.

8.     Av andre forhold som ble tatt opp med GF og som det arbeides videre med er:

a.     Løypemaskin.
GF har vurdert det dithen at flere forhold må ligge til rette for å skifte fra dagens ordning. Prisen for et slikt skifte er beregnet til kr 1750,- pr hytte og GF har konkludert med at de ikke vil foreta noen umiddelbare endringer på dagens ordning.

b.     Rundløype i C-feltet.
Tiltaket er kostnadsberegnet, men hverken GF eller styret i hytteeierforeningen har budsjettert med et slikt tiltak. Samtidig er det forhold som tyder på at tiltaket kun vil treffe få brukere. Mao er det ønskelig å bruke midler som treffer langt flere brukere.
Styret stiller seg bak en slik vurdering.

c.     Forsøpling
Det er registrert økende forsøpling langs stiene i området. Mye av denne forsøplinga består av menneskelig avføring og toalettpapir.
GF vil se på muligheten for en toalettløsning ved parkeringsplassen innerst i hyttefeltet (parkeringsplassen ved Sandbu).

d.     Informasjonsskriv fra grunneierne
GF orienterte om at de arbeider med et informasjonsskriv som skal sendes ut til alle hytteeierne i hyttefeltet.
Styret tok dette til informasjon.

e.     Bedring av mobil-/nettdekning
Styret er kjent med at det er dårlig/svært dårlig mobil-/nettdekning i deler av hyttefeltet. Spesielt gjelder dette i B-feltet.
Forholdet er tatt opp med GF som vil se nærmere på muligheten for å bedre dekningsgraden.