Brobygging i Grøndalen

Dugnad og sosial sammenkomst

Den 3.juli ble den årlige dugnaden i hytteeierforeningen avholdt.
Målet i år var å lage klopper/bruer over Halvorsbekken og Tobaksbekken. Været var på vår side (som vanlig) og målet ble nådd.
Vi som var med på dugnaden synes resultatet ble veldig bra.
På kvelden hadde vi en meget hyggelig sosial sammenkomst med grilling og det som ellers hører til.
Det kom litt regn utpå kvelden, men dette så ikke ut til å legge noen demper på stemningen.
Litt synd at ikke flere møtte opp.

Hilsen
Stein Andersen C61

Her ser vi noe fra dugnadsgjengen på den ferdige kloppa. F.h. Finn Erik Gudim, Ola Undseth, Arve Bekk, Ann-Kathrin Gudim og Stein Andersen. Astrid Ophus er fotograf

Her ser vi noe fra dugnadsgjengen på den ferdige kloppa. F.h. Finn Erik Gudim, Ola Undseth, Arve Bekk, Ann-Kathrin Gudim og Stein Andersen. Astrid Ophus er fotograf

Isen tok kloppa

Kloppa over Ørsjøbekken ødelagt

33.jpg

Fra Astrid Ophus og Stein Andersen i C61 har vi fått følgende melding og bildene som vises her:

- Vi var en tur innover fjellet i helgen og registrerte at vårflom/isgang har ødelagt kloppa over Ørsjøbekken ved Øvre Ørsjøtjenna. Sender med et par bilder som viser kloppa. Muligens kan den trekkes på land, repareres og settes opp på nytt. Det var jo en fin måte å komme over bekken for den som vil "bestige" Knappen, skriver Astrid og Stein i en melding til nettsiden.

44.jpg

Ny klopp over Ørsjøbekken

Nå er det mulig å passere Ørsjøbekken på folkelig vis!

 

11.jpg

Som et resultat(?) av en smule aktivitet om temaet klopper og vadesteder i Grøndalen, har det plutselig blitt mulig å komme seg tørrskodd over Ørsjøbekken uten de sedvanlige stunt. Knappen ble plutselig så mye lettere tilgjengelig – hurra!

Under en kjempefin tur langs Ørsjøbekken i midten av juli, ”snublet” jeg over denne praktfulle kloppa like nedenfor Øvre Ørsjøtjønna, hvoretter også østsida av Ørsjøbekken lekende lett lot seg innta. Byggmestrene hadde gravert inn 23.05.2009 på en av bærebjelkene, og byggverket var med andre ord allerede på plass under vår meget omtalte dugnads- og befaringstur 4. juli. 
Kloppa lot seg utmerket godt passere både av undertegnede og av formann i Hytteeierforeninga på ny ”visningstur” lørdag 8.august. Kloppa er enklest tilgjengelig ved å følge hovedveien inn mot Øvre rsjøtjern, og gå mot bekken på baksida av hytta ved tjernet, og følge bekken ned til kloppa. Etter en del research både hos Fritidsområdet ved Løkås, kjentmann Misterosen, nærmeste hytteeier samt hos grunneier Statskog, er status pr i dag at jeg fortsatt ikke aner hvem som har oppført praktverket. Noen andre som vet noe?”Alt kommer vel for en dag” heter det vel i skriften! 
Kloppa måler ca 5,20 m, bærebjelker med dim 2”X4”, og bredde rundt 60 cm. Solid fundamentert på vestsida av bekken, og ”forankret” med tau rundt et tre på østsida av bekken. Til tross for uklar opprinnelse – turgåere oppfordres til å se og nyte denne fasiliteten – på eget ansvar selvfølgelig!
Vedlagt finnes også et bilde av en annen klopp, denne gang hentet fra stien mot Sandbu, som går ut fra vannposten ved parkering helt øverst(og øst) i A-feltet og som følger skiløypetraseen, til den ”møter” turiststien som kommer fra hovedpark plassen i Gravåsen. Bærebjelkene har dim 2”X6”, og med solide tverrbord. Kloppa leder stien over en liten bekk og litt urete lende. Dette kan være en mulig modell for hytteeierforeningens ambisjon om klopper over Halvors- og Tobakksbekken. En mulig løsning er at noen bygningskyndige måler opp og beregner materialbehovet, Hytteeierforeninga betaler, og så må vi i samråd med Fritidsområdet få fraktet materialene innover med scooter i løpet av vinteren. Etter en vellykket dugnadsdag tidlig i juli kan vel klopper over disse bekkene også være på plass – med mindre ”noen” blir inspirert og effektuerer også disse prosjektene ”av eget tiltak”!! Vi setter stor pris på slik kreativitet i tur- og stinettet! God tur i høstfjellet!

 

22.jpg

Notene til Rendalssangen

Rendalsangen blir ofte brukt der rendøler møtes. Her er alle 8 versene.

Tekst: Olav Nilsen
Melodi: Karenus Ellevold

 

La meg gi deg denne sangen
der du ligger lunt og fritt.
 
Opp fra bygd til sætervangen, 
alt du ser er bare ditt:

Ren i fjellet, elg i åsen. 
fisk i bekk og bær på myr, 
hest for plogen, ku på båsen, 
barn i stua så det kryr.

 

Har du sett de frostblå vidder
når all mark er gjemt i snø?
 
Kaldblank måne  -  nattens ridder 
gulblekt lys på fjellet strø. 
Har du sett at topp og tinder
gløde kan i solens brann? 
Sakte dø --
 når dagen svinner
over skog og islagt vann.

 

Har du på de øde stier

ruslet ensom noen gang

mellom småbjørk, lyng og vier
med din kjél og fiskestang? 
Har du nørt deg kaffevarme, 
basket rund i sol og blåst
inn i viddens tause charme
mellom gauk og talatrost?

 

Å, du rendøl, du er snodig
slik som dalen er du skapt:

Rik og fattig, snau og frodig —
lik de andre er du knapt. 
Slik som Rena går i loner
og som Mistra går i brott —
Guren Holes feletoner
alt har deg i blodet gått.

 

Ofte var ditt liv i fare
når du stod på stokk i elv, 
derfor ble du alltid bare
ekte rendøl og deg selv
Slik som dine fjell er laget
er du støpt i hardt og mildt, 
som du kom fra "
 Ulveslaget" 
kan du fare sterkt og vilt.

 

Røsta-Per han satt ved gruen
full av sagn og fantasi. 
Vet du, Maren Skredderstuen
lokket så det skalv i li? 
Trefot-Karis lyse sange
stille kommer frem til gards, 
enno kan du sårt og bange
sørge stilt som Fløtar-Lars.

 

Og når himlens tusen stjerner
tender sine mange bluss, 
tenker du på ham som verner
deg mot styggdom, troll og tuss. 
Ja, da går du bøyd i nakken, 
ærlig, trufast, sterk og stor —
ut til venn din, «Vesleblakken»,
Ola Jonsen Styggpåjord.

 

Og når du skal tende lampen
når din arbeidsdag er slutt, 
solens bål bak Ottlaug-Kampen, 
Fonnåsfjell er sluknet ut. 
Og når du i seng er faret
rusler der en nattlig gjest, 
ferden går mot Sølenskaret
til den store høyfjellsfest.

Kaffekos i gapahuken

Gapahuken ved Grøna har blitt et fint sted for en kort ettermiddagstur. Her har vi tatt med noen venner for å kose oss med litt bålkaffe og vaffelsteking en varm ettermiddag siste helgen i reinsdyrjakta.På bildet fra venstre: Anne Fjelldal, Torill G…

Gapahuken ved Grøna har blitt et fint sted for en kort ettermiddagstur. Her har vi tatt med noen venner for å kose oss med litt bålkaffe og vaffelsteking en varm ettermiddag siste helgen i reinsdyrjakta.På bildet fra venstre: Anne Fjelldal, Torill Glæser og Leif-Erik Sander ( Fotograf: Heikki Fjelldal)

Gapahuken er på plass

En ivrig dugnadsgjeng sørget den første helgen i juli for å få på plass gapahuken ved Grøna i B-feltet. Gapahuken er tenkt til bruk både sommer og vinter. Det kommer til å bli merket et sti frem til gapahuken og det er lagt opp stener som kan brukes til en liten varme eller til grilling.

På bildet over du dugnadsgjengen under en pust i bakken fra arbeidet med å reise gapahuken. Bak fra venstre: Egil Skjervheim-Bjørn Øiseth-Ola Undset-Torgeir Før-Heikki Fjelldal og Bodil Nordhagen.Foran fra venstre: Stein Andersen- Reidar Hansen-Håko…

På bildet over du dugnadsgjengen under en pust i bakken fra arbeidet med å reise gapahuken. Bak fra venstre: Egil Skjervheim-Bjørn Øiseth-Ola Undset-Torgeir Før-Heikki Fjelldal og Bodil Nordhagen.Foran fra venstre: Stein Andersen- Reidar Hansen-Håkon Skrokbekk-Erik Martinsen-Åse Sagløkken og Leif Kynsveen. Dette bildet er fra oppføringen. Så følger et bilde av ferdig bygg! (Fotograf og håndtlanger: Arve Bekk)

3.jpg

Nødplakat

Nødplakat.jpg

Slik lager du din egen nødplakat

Statens kartverk har laget en tjeneste på nett som gir deg mulighet for å lage din egen nødplakat. En slik plakat kan være svært nyttig å ha for hånden om du skulle ha behov for øyeblikkelig hjelp fra noen av våre nødetater. Plakaten gir deg eksakt informasjon og lengde og breddegrad på stedet du befinner deg. For eksempel på hytta.

Gjør som følger:

Gå inn på denne nettsiden:

http://kart.statkart.no/adaptive2/default.aspx?gui=1&lang=2

eller:

http://www.norgeskart.no

Her får du opp siden på bildet under med et kart i midten. Dette kartet kan du zoome ut og inn på ved hjelp av verktøyet til venstre i bildet og du kan flytte kartutstnittet ved å klikke på kartet og flyttet det rundt når du holder venstre mustast nede.

Når du har funnet fra til stedet du vil lage en nødplakat for, klikker du på sos-knappen i knapperekka på toppen av bildet. Den røde pila på bildet under viser hvor knappen er. Da får det verktøy som består av et kryss. Med det verktøyet markerer du hyttas posisjon. Og vips dukker en ferdig nødplakat opp som du kan printe eller lagre på PC-en din for senere bruk.

Her er en link til et ferdig eksempel i pdf.